Low-key fotografie foto’s maken

Blog


Low-key fotografie foto’s maken

low key fotografie

Low-key fotografie heeft de kenmerken van donkergekleurde scènes en benadrukt het natuurlijke of kunstmatige licht alleen op specifieke gebieden in het beeld. Deze fotografische stijl kan worden gebruikt om een mysterieuze atmosfeer te creëren die alleen verschillende vormen suggereert, vaak grafisch, waardoor de kijker het subjectieve interpretatie ervaart. Het is zelfs niet nodig om in een donkere kamer te staan. Met minstens één flits kun je zo een sfeervolle foto maken. Probeer het gewoon eens!

Onderwerpen die je kunt gebruiken voor Low-key fotografie

Er zijn verschillende onderwerpen die je kunt gebruiken voor low-key fotografie. Je kunt mensen en dieren, maar ook objecten gebruiken. Maak een low-key foto niet te gecompliceerd. Het enige dat je nodig hebt is een camera en ten minste één externe flitser. Een statief is ook wenselijk wanneer je fotografeert in een donkere ruimte. Bij fotografie met flits is het belangrijk om eerst de gewenste achtergrondverlichting in te stellen en vervolgens je object met de flitser te verlichten.

Camera instellingen

Voor een rustige afbeelding willen we iets dat veel donkerder is. Kies handmatige belichting en stel de sluitertijd in. Vervolgens kies je de ISO-waarde om deze zo laag mogelijk te houden. Het volgende dat je moet doen is de diafragma instellen voor de gewenste belichting en scherpte diepte. Is je foto nog niet donker genoeg, dan stel je de ISO-waarde lager in of verminder je diafragma iets meer. Zodra je foto’s pikdonker zijn, kun je aan de slag met je fletchers. Het is de kunst om het licht dat de camera binnenkomt te minimaliseren zonder iets te donker te maken.

Licht en omgeving

Om het juiste effect te hebben, moet je heel nauwkeurig werken, omdat je zo min mogelijk licht op de achtergrond wilt laten vallen. Je wilt gewoon wat lichte accenten. Frontaal licht werkt daarom niet zo goed bij low-key. Het zou beter zijn als het licht van de zijkant of van de achterkant valt. Als je het contrast wilt verhogen, gebruik je een zeer fel licht.

Low-key fotografie in de buitenlucht

Een geweldige manier om een paar mooie low-key foto’s te maken zonder een fortuin te besteden aan verlichting, is om ‘s nachts buiten te gaan. Hier zorgt de natuur voor het duistere element en hoef je alleen maar een goede lichtbron te vinden. Maanlicht en straatverlichting zijn vanzelfsprekend geweldige plaatsen om echt dramatische opnamen te maken.

low key photo

Zwart-wit fotografie

Zwart-wit is een populaire keuze, omdat het licht in de schaduw brengt. Je werkt veel met contrasten en dat is ideaal voor low-key fotografie. Daarom is het makkelijker om met zwart-wit te werken.  Je kunt een achtergronden donkerder maken zonder je zorgen hoeven te maken over kleurveranderingen.

Experimenteren met Low-key foto’s

Het maken van een goede, rustige foto is duidelijk meer dan alleen het aanpassen van de verlichting. Je zult veel moeten experimenteren om te zien wanneer je het juiste effect kunt krijgen. Wanneer je het eenmaal onder controle hebt, heb je een leuke techniek om je foto’s nog krachtiger te maken  en de kijker duidelijk te maken wat je bedoeling is hiermee. Het is zeker geen eenvoudige klus, maar het maakt een goede low-key foto heel interessant.

 


Have your say